Természetgyógyászat-
 
"Ha meg akarod változtatni a környezetedet, vagy bizonyos helyzeteket, akkor először a hozzájuk való viszonyodat és a gondolataidat változtasd meg!"
-
Az egészség és az egészséges életmód keresése modern korunk állandó témája. A növekvő érdeklődéssel feltámadt az érthető igény, hogy több ismeretanyag legyen hozzáférhető magukról a gyógymódokról és arról, hogy mire lehet alkalmazni őket. A holisztikus gyógyító a beteget „egészként” értelmezi. A holizmus az egész tanulmányozását jelenti (egész ember). Fontos a megelőzés, az egészséges, stresszmentes életmód. Különös hangsúlyt kell a táplálkozásra és a test gondozására fordítani. Az álabbi osztályozás hozzásegít a különféle tevékenységek körének és területének megértéséhez:
 
 
1. teljes gyógyító módszerek 
- homeopátia
- akupunktúra/hagyományos kínai orvoslás
- oszteopátia és kiropraktika
- gyógyászat gyógynövényekkel (fitoterápia)
- ájurvéda
- jóga
2. diagnosztizálás
- íriszdiagnosztika
- kineziológia
- hajanalízis
- aura diagnosztizálás
3. kezelési módszerek
- aromaterápia
- Bach-féle virágterápia
- masszázs, kézrátétel
- reflexológia
- hidroterápia
- hipnoterápia
- energiaátadás
- kristálygyógyászat
4. öngyógyító eljárások
- Alexander-módszer
- autogén tréning
- Bates-féle szemgyakorlatok
- bioenergetika
- tai-csi
- légző- és lazító gyakorlatok
- meditáció
- vizualizáció
- böjt, előírt étrend
-
Régi időkben, évszázadokkal ezelőtt a gyógyítás sokkal egyszerűbb módon zajlott, mint manapság. A gyógyításban segítettek a tapasztalt füvesasszonyok, borbélyok, csontkovácsok, bábák. Szükségből a nagycsalád egy-egy nőtagja vette pártfogásba a beteget, máskor a nemes asszonyok istápolták a környékbeli szenvedőket. Általában, maguknak az embereknek is volt ismeretük az öngyógyításról.

A mai orvostudomány ragyogó eredményei mellett a 20. században világszerte felismerték és felfrissítették a régi módszereket, közben meghonosultak az évezredes keleti gyógymódok. Rájöttek az emberek, kár verébre is ágyúval lőni, így a természetgyógyászatnak újból tere nyílt. Nagyon sokan, főleg természetjárók foglalkoznak gyógynövényekkel. Mások puszta kíváncsiságból tanulmányozzák a különböző természetgyógyászattal foglalkozó könyveket és igyekeznek az ott tanultakat alkalmazni a szűkebb családban, szomszédságban. 

A gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait tapasztalva egyre többen folyamodnak a veszélytelen természetgyógyászathoz. Ésszerű táplálkozás, kirándulás, úszás, kerékpározás, gyógyteák és egyebek segítenek az egészség megőrzésében. Ma már a tudomány is igazolja, hogy a mesterséges adalékanyagokkal dúsított táplálékok, a mozgásszegény életmód, és stressz fenyegeti leginkább az ember egészségét. Az immunrendszer gyengülése számos betegség oka, pusztítanak a szív - érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok. Az ember sajnos eltávolodott a természettől, nincs már meg a régi harmonikus kapcsolat, sőt a környezetszennyeződés miatt a probléma tovább gyűrűzhet.

A természetgyógyászat több ezer éves hagyományokra és a legmodernebb kutatások eredményeire támaszkodó tudomány, amely a betegségek leküzdését az emberi szervezet öngyógyító képességével, saját védekezőrendszerünk irányításával, szabályozásával igyekszik elérni.

A természetes gyógymódok alapelve, hogy betegség esetén nemcsak a testet, hanem elsősorban a lelket kell gyógyítani. Amikor valaki állandó szorongásban, letargiában él, és nem hisz a gyógyulásban, akkor a gyógyszer lehet akármilyen hatékony, nem segít sokat. A valódi természetgyógyász a hivatalos orvostudomány támogatója, tudatában van annak, hogy a kialakult betegséget már nem lehet csak természetgyógyászati eszközökkel gyógyítani, a beteget mindannyiszor látnia kell orvosnak is. Amikor viszont az orvostudomány már tehetetlen, a természetgyógyász a hit és szeretet által még mindig képes egy utolsó szalmaszálat nyújtani a beteg felé. Gondolkodó lények vagyunk, és hiszünk abban, hogy a test csak a ruhája a szellemnek. A testi és szellemi dimenziót, térbeli kiterjedést összhangba kell hozni, mert akinek a lelke gyenge, annak a teste is sebezhető. A természetgyógyász hisz a pozitív gondolatok gyógyító erejében, amikor egy beteg áll velünk szemben, akkor lelki gyógyszert is kell nyújtani. 
A búskomorság, letargia, szomorúság, kilátástalanság, düh vagy irigység érzetével az emberek magukat taszítják a betegség kialakulása felé.