Az aerobikról bővebben
Az ókorban ismerték fel a testi egészség és a lélek harmóniájának szoros összefüggését: ép testben ép lélek. Nagy kihagyás után a ’80-as években fedezték fel újra a mozgás fontosságát. A mai fitnesz őrületet Jane Fonda szabadította a világra, aki küldetésének tartotta az egészséges életmód elterjesztését. Első videokazettájából 16 millió példány fogyott el 1982-ben, s ezt azóta sem sikerült felülmúlnia senkinek. Az aerobik hőskorában a nők testhezálló kezeslábasban, színes lábszárvédőben hódoltak új keletű sportszenvedélyüknek. Az azóta eltelt húsz évben nem csak a divat változott meg, a mozgásanyag is teljesen átalakult. Az ugra-bugrálást izületkímélő gyakorlatok váltották fel, a sokszor őrült tempó pedig lelassult, hogy a mozogni vágyók ne kapjanak az első percben szívinfarktust. Az aerobik elnevezés arra utal, hogy az edzés végig aerob körülmények közt zajlik: a szervezet számára mindvégig hozzáférhető az oxigén. Mivel a cél a tömegek megmozgatása, az aerobik nem jelent extrém megterhelést, a feladatokat bárki végre tudja hajtani. Rendszeres óralátogatással javul az erőnléti szint, a szív- és keringési rendszer teljesítménye, és ami sokak számára a legfontosabb: az alakot is hatékonyan formálja. Ma már a hagyományos értelemben vett aerobik órával csak elvétve találkozhatunk a mozgásstúdiókban. Újabbnál újabb irányzatok keletkeztek – és keletkeznek ma is –, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. 

Az aerobik általam is oktatott irányzatai

Alakformálás
Bármennyire kecsegtető az óra neve, aki kifejezetten fogyni szeretne, annak ez az óra típus kiegészítőként szerepel az edzéstervben, hogy a zsírégető órák és a helyes táplálkozás mellett célzottan formálja testét. Itt ugyanis erősítés zajlik különböző izomcsoportokra, főként a kritikus testtájakra – formásabb lesz a has, a comb, a váll és a fenék. Profi oktató esetében zsírégető részek is helyet kaphatnak az órán, de a gyakorlatok alapvetően az izomtónus fokozását szolgálják. A hatás növeléséhez legtöbbször kéz- és lábsúlyzót, gumiszalagot, steplépcsőt, stb. is használnak. Hogy milyen nehezet, az már a résztvevő erőnlététől és céljától függ. Ha szálkásabb izmokat szeretnénk, saját testsúllyal (eszköz nélkül) vagy maximum 1 kg-mal érdemes dolgozni. Ha valaki erősödni szeretne, ennél nagyobb súlyokat kell használnia.
Tae-bo
Nagyszerű módja a nap során felgyülemlett feszültség levezetésének. Az egy órás edzés könnyen elsajátítható ütésekből, rúgásokból és lépésekből áll. Általában árnyékboksz folyik, de egyes klubokban zsákokat is lehet püfölni. A távol-keleti küzdősportok és a tánc mozgáselemeinek összeboronálásából született, főként azért, hogy a férfiakat is becsalogassák a terembe. Világra jöttében nagy szerepe volt a hétszeres karate világbajnok Billy Blanksnek. Rendkívül intenzív mozgás, növeli az állóképességet. Kiváló zsírégetésre, szálkásításra is. Mivel keményen megdolgoztatja a deréktájat, a felesleg a csípő tájékáról távozik. A lábmunkának és a szökdeléseknek köszönhetően formálódik a comb és a vádli is. Aki izmos kart szeretne, az sem fog csalódni. Élettani hatásai közül a keringési rendszer működésének javulása a legfontosabb.
Stepaerobik
Hazánkban a legnépszerűbb órák közé tartozik a steplépcsőre történő fel-le lépkedés. A hagyományos aerobik egyenes ági leszármazottja, de annál jóval keményebben dolgoztatja a comb- és farizmokat, valamint a koordinációs képességeket is fejleszti. Nem tudni, ki használta először a zsámolyhoz hasonló eszközt órán, de ma már ugyanúgy hozzátartozik egy mozgásstúdió alapfelszereltségéhez, mint a súlyzók. Miért? Mert a step napjainkban nem egyszerűen egy óratípus a sok közül, hanem eszköz is. Főként a lábizmok formálására alkalmas, de a felsőtest és a hasizmok erősítése is megoldható segítségével. Az „eredeti” step órán az oktató könnyebb, vagy nehezebb koreográfiát tanít be a résztvevőknek különböző lépések egymáshoz csatolásával. Tulajdonképpen „aerobik stepen”, de a „sima” aerobiknál jóval szórakoztatóbb és hatékonyabb is. Haladó órákon előfordul, hogy nem egy, hanem két lépcsőt használ egy ember.
Drilling
Drasztikus testi próbatétel, kizárólag edzetteknek. Olyanoknak, akiknek egy egyszerű alakformáló óra már meg sem kottyan, akik szeretnék megtudni, mire képesek. A drilling az aerobik legújabb iránya. Mozgásanyaga rendkívül széles, gyakorlatilag egy időben zajlik valamennyi kondicionális képesség fejlesztése: az állóképességé, az erőé, a gyorsaságé, és az ügyességé. Talán egy katonai kiképzéshez lehetne hasonlítani a leginkább: az atlétikai futóiskola elemeitől kezdve a távol-keleti önvédelmi sportok ütés- és rúgástechnikáin keresztül kézisúlyzóval és saját testsúllyal végzett erősítő gyakorlatokig minden belefér, amit egy átlagember kibírhat. Ez az egyetlen olyan óra a fitneszstúdiókban, ahol az edzés nem kizárólag az aerob zónában történik. Könnyen előfordulhat, hogy húsz perc elteltével úgy érzi magát a résztvevő, hogy már moccanni sem tud. Ezen az órán már nem az alakformálás a cél, hanem a teljesítményfokozás.
Dance aerobik
Mint a nevéből is látszik, az óra mozgásanyaga különböző táncok lépéseiből, mozdulataiból áll. Rendkívül népszerű, hangulata felér egy szombat esti partiéval. Nehéz meghatározni, mióta létezik ez az óratípus, hiszen az oktatók a kezdetek óta igyekezték óráikat különböző táncelemekkel feldobni. Eleinte csak a latin táncokból vettek át lépéseket (mambo, cha-cha-cha, stb.), de a hip-hop és a funky zene népszerűségének emelkedésével a modern táncok is sorra kerültek. Ma már olyan órák is vannak, ahol könnyen elsajátítható balettugrások, forgások is szerepelnek a repertoárban. Ahogy a tánc, úgy a táncos aerobik is átmozgatja az egész testet; sokan zsírégető tréningként tartják számon. Bár edzéshatása tagadhatatlan, célja legtöbbször nem az edzés, hanem a szórakozás.
Felhasznált irodalom: Tihanyiné dr. Hős Ágnes: Az aerobic elmélete és gyakorlata
 
Ha érdekel az aerobik, gyere el a rétsági Fitt Nett Szalonba hétfőn (zsírégető) vagy csütörtökön (alakformáló) este 6 órára!
Polifoamot, sport cipőt és vizet hozz magaddal!

Folyamatosan be lehet kapcsolódni! A jó hangulat garantált!
-
Évinger Boglárka 
jóga és aerobikoktató T: +3620-390-3863   E-mail: bogi @ evinger.hu